Iva Bicanic Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid

"Seksueel geweld is de afgelopen jaren van een ‘persoonlijk probleem’ een maatschappelijk issue geworden, mede dankzij Iva Bicanic”. Voor haar niet aflatende inzet voor de slachtoffers van seksueel geweld is zij op het NCVGZ 2019 uitgeroepen tot Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid 2018.

Iva Bicanic, Hoofd Landelijk Psychotraumacentrum & Centrum Seksueel Geweld in Utrecht, mag zich een jaar lang de Meest Invloedrijke Persoon in de publieke gezondheid noemen, omdat zij met haar doorzettingsvermogen seksueel geweld en misbruik de afgelopen jaren bespreekbaar heeft gemaakt en aangepakt. Andere genomineerden waren Renske Nijdam, adviseur gezondheid en milieu gezondheid West-Brabant en Mascha Kamphuis, jeugdarts en medisch directeur bij het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling.

Jarenlange inzet loont
Iva zet zich er al jaren voor in dat zoveel mogelijk slachtoffers van seksueel geweld goed en snel geholpen kunnen worden. En bovenal dat herhaling wordt voorkomen. Wat tot nu toe een 'persoonlijk' probleem was, is nu een maatschappelijk issue geworden en haalt daarmee de slachtoffers van seksueel geweld uit het verdomhoekje. Mede dankzij haar inspanningen zijn er nu 16 Centra Seksueel Geweld die landelijk opereren. Voor slachtoffers betekent dat heel concreet dat elk slachtoffer van aanranding of verkrachting binnen een uur bij één van de locaties terecht kan.

De vakjury roemt alle drie de finalisten. De genomineerden zijn stuk voor stuk gepassioneerde professionals die ieder op hun eigen werkterrein enorm veel betekenen voor de publieke gezondheid in Nederland. Daarmee bouwen zij verder aan goede zorg voor Nederland. De winnaar is gekozen door een onafhankelijke vakjury bestaande uit oud-staatssecretaris Martin van Rijn, wethouder van Utrecht Victor Everhardt, hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie Simon Broersma en de oud-winnaars Wijk-GGD’ers Esther Pullen en Sarah Voss.

  • Deel deze informatie:
  • Facebook Social Share
  • Twitter Social Share
  • Linkedin Social Share