Maakt geld gezonder?

Maakt geld gezonder?

Over gezond opgroeien in armoede. Een track die je zal raken en inspireren. Of je nu de doorgewinterde professional bent, de beleidsambtenaar of de enthousiaste onderzoeker.

Maakt geld gezonder? Goede vraag. Draai het eens om, en vraag je af hoe je gezond opgroeit zonder geld? Wat betekent dat concreet? Armoede gaat over geld, taboes en stress, maar ook zeker over meedoen, je gezien voelen, zelfredzaamheid en natuurlijk gezondheid. Kinderen en hun ouders helpen om gezond op te groeien ondanks armoede. Doe je dat door een lijstje met vaste acties te volgen? Zeker niet! Iedere situatie vraagt om een aanpak op maat. ‘Ach, het valt toch wel mee’ en ‘ik heb ze toch verwezen naar dat loket…’ gaat na vandaag niet meer op.

Gezondheid is ons grootste goed. Je leefomstandigheden hebben er grote invloed op. Geen ontbijt, stress over een te klein contract, zogenaamd ziek zijn als je moet trakteren. Voorbeelden die stuk voor stuk duidelijk maken dat armoede en gezondheid met elkaar verbonden zijn. Soms al generaties lang en schijnbaar onzichtbaar. Armoede kruipt onder je huid. Schaamte en er niet over durven praten is de dagelijkse realiteit voor 1 op de 12 kinderen.

In deze track wisselen aangrijpende verhalen, nieuwe inzichten, slimme campagnes en evidence based interventies elkaar af. Een groep van bevlogen onderzoekers, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en zelfs theatermakers, gaat met jou op zoek naar manieren om het complexe onderwerp ‘armoede’ beter te begrijpen, om taboes te kunnen doorbreken bij zowel professionals als ouders, om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen en bovenal… kinderen in armoede niet los te laten.

De sessies
In de eerste ronde starten we met 'Armoede en het brein'. En geven antwoorden op de vraag “waarom arme mensen sneller domme dingen doen”. En kijken hoe we samen Taboes kunnen doorbreken. Wat kan er wél in plaats van niet? Taboes voor professionals om het gesprek aan te gaan. Want wat geeft mij het recht om iets te vinden van andermans huishoudboekje?
Verzorgd door onderzoeker en adviseur Hanneke de Bruin, Academische Werkplaats Twente


Nu je weet wat armoede met het brein doet en welke taboes er zijn, wil je natuurlijk ontdekken welke interventies werken. In de tweede ronde doen we “Een duit in het zakje”. Althans wij, de gemeenten Rotterdam en Weert, het ministerie van SZW, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Sam&. Zij komen met hun beste voorbeelden. Nieuwe inzichten en slimme interventies waar jij morgen mee aan de slag kunt. Met andere woorden: Vul je eigen zakje met voor jou de beste duiten.
Verzorgd door Gemeente Rotterdam, Gemeente Weert, Sport en Cultuur Fonds en Sam&, Ministerie SZW -  Kom uit je schuld
Werkvorm: Delen van interventies, aanpak, slimme acties.  

We sluiten de track af met indringende verhalen en interactief theater. Dit derde blok hebben we 'Zie wat armoede met je doet' genoemd. Met de opgedane kennis uit blok één, en de inspiratie uit blok twee, dagen het Jeugdfonds Sport en Cultuur en theatergroep Playback jou uit om je nieuwe inzichten in praktijk te brengen in het laatste blok. 
Ervaringsverhalen en als afsluiter het interactieve theater Playback

 

 

 

  • Deel deze informatie:
  • Facebook Social Share
  • Twitter Social Share
  • Linkedin Social Share