Maakt geld gezonder?

Over gezond opgroeien in armoede. Een track die je zal raken en inspireren. Of je nu de doorgewinterde professional bent, de beleidsambtenaar of de enthousiaste onderzoeker.

Maakt geld gezonder? Goede vraag. Draai het eens om, en vraag je af hoe je gezond opgroeit zonder geld? Wat betekent dat concreet? Armoede gaat over geld, taboes en stress, maar ook zeker over meedoen, je gezien voelen, zelfredzaamheid en natuurlijk gezondheid. Kinderen en hun ouders helpen om gezond op te groeien ondanks armoede. Doe je dat door een lijstje met vaste acties te volgen? Zeker niet! Iedere situatie vraagt om een aanpak op maat. ‘Ach, het valt toch wel mee’ en ‘ik heb ze toch verwezen naar dat loket…’ gaat na vandaag niet meer op.

Gezondheid is ons grootste goed. Je leefomstandigheden hebben er grote invloed op. Geen ontbijt, stress over een te klein contract, zogenaamd ziek zijn als je moet trakteren. Voorbeelden die stuk voor stuk duidelijk maken dat armoede en gezondheid met elkaar verbonden zijn. Soms al generaties lang en schijnbaar onzichtbaar. Armoede kruipt onder je huid. Schaamte en er niet over durven praten is de dagelijkse realiteit voor 1 op de 12 kinderen.

In deze track wisselen aangrijpende verhalen, nieuwe inzichten, slimme campagnes en evidence based interventies elkaar af. Een groep van bevlogen onderzoekers, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en zelfs theatermakers, gaat met jou op zoek naar manieren om het complexe onderwerp ‘armoede’ beter te begrijpen, om taboes te kunnen doorbreken bij zowel professionals als ouders, om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen en bovenal… kinderen in armoede niet los te laten.

De sessies

De eerste ronde: 'Wat doet armoede met het brein' wordt verzorgd door:
* Hanneke de Bruin, Academische Werkplaats Twente
* Ben Boksenbeld en een ervaringsdeskundige
* Riet Haasnoot, stafarts JGZ GGD regio Twente


De tweede ronde: 'De duit in je eigen zakje' wordt verzorgd door:
* Tanja van Duuren, gemeente Weert
* Yvon Klok, gemeente Rotterdam
* Ankie van der Spank, Jeugdfonds Sport & Cultuur / coördinator Sam&
* Maura Lenting, Sam&
* Corinne Pijnenburg, ministerie SZW
* Mirjam Andries, Movisie

De derde ronde: 'Zie wat armoede met je doet' wordt verzorgd door:
* Ankie van der Spank, Jeugdfonds Sport & Cultuur / coördinator Sam&
* Ervaringsdeskundige: voetballer 29 jaar, ooit in armoede, nu ambassadeur
* Ambassadeur Jeugd Sport & Cultuur
* Ervaringsdeskundige Kom uit je Schuld, Ministerie SZW
* Pauline de Groot van Playback, ervaringstheater


Kom jij naar de Publieksacademies Kinderarmoede én naar het NCVGZ?
Hans Christiaanse is één van de initiatiefnemers van de Alliantie Kinderarmoede en beveelt beide activiteiten van harte aan! Kijk de video hier. Je kunt je hier aanmelden voor de Publieksacademies en hier voor het NCVGZ. Ben jij erbij?  

 

  • Deel deze informatie:
  • Facebook Social Share
  • Twitter Social Share
  • Linkedin Social Share