13.45 uur - Interview met Lea Bouwmeester, door Harry Starren

Over Lea
Lea Bouwmeester is sinds 1 april 2017 voorzitter van de stichting Nederlands Congres Volksgezondheid. Zij is daarnaast directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie, voorzitter Landelijk Platform KOPP, senior adviseur E-health ECP Platform voor de InformatieSamenleving en Lid Raad van Advies CAK. Voorheen was zij tien jaar lang Tweede Kamerlid (PvdA) met als expertise gezondheidszorg.

 

Centrale thema interview
Het Nederlands Congres Volksgezondheid heeft een nieuw jasje gekregen. Achtergrond daarvan is dat de samenleving en ook de (preventieve) gezondheidszorg verandert. Op geleide van nieuwe kennis en (digitale) technologie komt preventie 2.0 eraan. Centraal daarbij is niet om mensen zo oud mogelijk te laten worden, maar om mensen te helpen zodat ze hun leven kunnen leiden dat bij hun past.

Wat mij drijft is mensen een stem geven, die van nature niet de sterkste stem hebben. Als ik naar de gezondheidszorg kijk dan zie ik mensen die graag gezond willen zijn en blijven, maar onvoldoende in staat zijn of worden gesteld om een gezonde leefstijl te volgen. Mede hierdoor zijn er bijvoorbeeld 1,2 miljoen mensen met diabetes.  Zeggen dat iemand gezond moet leven is eenvoudig, de uitdaging is daarom om mensen te ondersteunen en bewegen hun gedrag aan te passen en gezond te leven.  Juist ook bij mensen met minder kansen en vaardigheden. Juist die uitdaging spreekt mij aan. Want hier komt het neer op tegengaan van sociaal economische gezondheidsverschillen. Nieuwe inzichten, methoden en ondersteuning met techniek (EHealth) biedt kansen, ik zet mij graag in om die kansen voor iedereen beschikbaar te maken.

 

 Klik hier om het interview te bekijken.

 

 

  • Deel deze informatie:
  • Facebook Social Share
  • Twitter Social Share
  • Linkedin Social Share