Is er een wetenschap voor de dalende vaccinatiegraad?

Werkvorm: Masterclass

Prof. dr. Stuart Blume, emeritus hoogleraar Wetenschapsdynamica, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Universiteit van Amsterdam

In de jaren ’90 ontstond er meer aandacht voor vaccin-veiligheid onder een groot publiek en dat leidde tot de oprichting van ‘anti-vaccinatie’ verenigingen, zoals de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP). De stevige online lobby voor het anti-prikken werd gezien als belangrijke oorzaak voor dalende vaccinatiegraden. Uit verschillende studies bleek dat anti-vaccinatiewebsites van minimale betekenis zijn voor de meeste ouders. Wat wel hielp was om daadwerkelijk te praten met ouders. De discussie hierover blijft en zit ingewikkelder in elkaar. Er wordt nu gesproken over ‘vaccine hesitancy’. Het probleem is niet dat ouders tegen vaccins zijn. Het probleem is dat ze twijfelen, en hun vertrouwen kwijt zijn. Wat zit de oorzaak, en hoe kan vertrouwen hersteld worden? 

Igor Ivakic, directeur Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, zal de masterclass voorzitten. Hans van Vliet, programmamanager Rijksvaccinatieprogramma RIVM geeft een korte reflectie.

  • Deel deze informatie:
  • Facebook Social Share
  • Twitter Social Share
  • Linkedin Social Share